Vedligeholdelse Granit - Sådan gør du

VEDLIGEHOLDELSE AF GRANIT

Vedligeholdelse af granit – Sådan gør du. Granit er et fantastisk materiale, og hvordan du plejer det, er afgørende for, hvordan det holder sig gennem årene. Granit er et hundrede procent naturligt materiale med en unik farve og et iøjnefaldende mønster. Granitten udvindes fra forskellige steder verden over. Først brydes store blokke af granit, som skæres i passende mål, hvorefter deres sider bearbejdes. Plader, borde m.m. af granit er stærke og varmefaste. Ved regelmæssig og korrekt vedligeholdelse holder de i årtier!

Daglig rengøring & vedligeholdelse af din granit.

Til daglig rengøring af en granit anbefaler vi brug af en fugtig mikrofiberklud, varmt vand og, efter behov, enten et neutralt (pH 7), let basisk (pH 8-10) eller let surt/syreholdigt (pH 4-6) vaskemiddel. Man kan med fordel vælge midler, der er specielt beregnet til natursten og undgå meget sure/syreholdige rengøringsmidler, ligesom produkter, der indeholder blegemidler, ikke er godt for granitten. Granitoverflader er også følsomme over for slibende materialer – mikroskader kan forårsages både af en ståltrådssvamp og af et tilfældigt sandskorn, der hænger fast i vaskekluden.

Sådan undgår du og fjerner pletter på din granit.

Granitbordet bør omhyggeligt beskyttes mod pletter. Dette gælder naturligvis især plader, der er fremstillet af lyse bjergarter. Undgå, at kemikalier og ætsende stoffer kommer på bordpladen. Undgå skrammer fra metalgenstande, da de kan være meget synlige på slebne og matte overflader. Vedligeholdelse af granit – Sådan gør du, når du vil undgå pletter på granitten. Øjeblikkelig fjernelse af snavs er den bedste måde at undgå pletter på granitten. På den måde når det ikke at tørre ind eller at blive opsuget af stenen. Til rengøring er køkkenrulle, vand og et neutralt (pH 7), let basisk (pH 8-10) eller let surt/syreholdigt (pH 4-6) vaskemiddel ofte tilstrækkeligt. Jo længere tid resterne fra et væltet glas eller stænk forbliver på granitbordet, jo større bliver sandsynligheden for, at der efterlades en besværlig plet. Til fjernelse af vanskeligere pletter har vi flere midler, der er specielt beregnet til rengøring af natursten. Efter anvendelse anbefaler vi at vaske granitten en ekstra gang med vand og rengøringsmiddel.

Undgå varmeskader og skrammer

Selv om granit er ganske modstandsdygtig mod skrammer, anbefaler vi især på bordplader at anvende et skærebræt. Arbejde uden et skæreunderlag kan beskadige både dine knive og bordpladen. Du risikerer, at pladens glans forsvinder, og dermed øger du risikoen for pletter. Granit er som udgangspunkt særdeles varmefast. Vi anbefaler dog, at man bruger bordskånere til fade og gryder, der tages direkte ud af ovnen eller fra komfuret. Bordskånere sikrer også, at stentøjsfade og metalpander med ru bund ikke beskadiger pladen.

Vedligeholdelse på den lange bane.

Vedligeholdelse af granit – Sådan gør du det bedst. Afhængigt af anvendelsen og granittypen anbefaler vi gentagen behandling med et imprægneringsmiddel, der er specielt beregnet til natursten, med intervaller på 1-2 år. Granitplader i lys tone bør behandles årligt, mens granitplader i mørk tone bør behandles med 1-2 års mellemrum. Vedligeholdelse af granit – Sådan gør du.