Vedligeholdelse Granit - Sådan gør du

Vedligeholdelse Granit

Vedligeholdelse Granit – Sådan gør du. Granit er et fantastisk materiale og hvordan du holder det er afgørende for hvordan det holder sig gennem årerne.
Granit er et hundrede procent naturligt materiale med en unik farve og et iøjnefaldende mønster. Granitten udvindes fra forskellige steder verden over. Først brydes store blokke af granit, som skæres i passende mål, hvorefter deres sider bearbejdes.
Plader, borde m.m. af granit er stærke og varmefaste.
Ved regelmæssig og korrekt vedligeholdelse holder de i årtier!

Daglig rengøring & vedligeholdelse af din granit.

Til den daglig rengøring af et granit anbefales anvendelse af en fugtig mikro fiberklud, varmt vand og ved behov enten neutralt (pH 7), let basisk (pH 8-10) eller let surt/syreholdigt (ph 4-6) vaskemiddel. Man kan med stor fordel vælge midler, som er specielt beregnet til natursten og undgå meget sure/syreholdig rengørings midler, ligesom produkter, der indeholder blegemidler ikke er godt for granitten.

Granit overflader er også følsomme overfor slibende materialer – mikroskader kan forårsages såvel af en ståltråds svampe som af et tilfældigt sandskorn, der hænger fast i vaskekluden.

Sådan undgår du og fjerner pletter på dit granit.

Granitbordet bør omhyggeligt beskyttes mod pletter. Dette gælder naturligvis især plader som er fremstillet af lyse bjergarter. Undgå at kemikalier og ætsende stoffer kommer på bordpladen.
Undgå skrammer fra metalgenstande da de kan være meget synlige på sleben og matte overflader.

Vedligeholdelse Granit – Sådan gør du når du vil undgå pletter på granitten. Øjeblikkelig fjernelse af snavset, er den bedste måde til undgåelse af pletter på granitten.
På den måde når det ikke at tørre ind eller at blive opsuget af stenen.
Til rengøring er køkkenrulle, vand og et neutralt (pH 7), let basisk (pH 8-10) eller let surt/syreholdigt (ph 4-6) vaskemiddel ofte fyldestgørende.

Jo længere tid resterne fra et væltet glas eller stænk forbliver på granitbordet, jo større bliver sandsynligheden for at der efterlades en besværlig plet.
Til fjernelse af vanskeligere pletter har vi flere midler som er specielt beregnet til rengøring af natursten. Efter anvendelse anbefaler vi at vaske granitten en ekstra gang med vand og rengørings middel.

Undgå varmeskader og skrammer

Selv om granit er ganske modstandsdygtig mod skrammer, anbefaler vi især på bordplader at anvende et skærebræt.
Arbejde uden et skæreunderlag kan beskadige både dine knive og bordpladen. Du risikere at pladens glans forsvinder og dermed øger risikoen for pletter.

Granit er som udgangspunkt særdeles varmefast. Vi anbefaler dog at man bruger bordskånere til fade og gryder taget direkte ud af ovnen eller fra komfuret.
Bordskånere sikrer også at stentøjsfade og metalpander med ru bund ikke beskadiger pladen.

Vedligeholdelse på den lange bane.

Vedligeholdelse Granit – Sådan gør du det bedst. Afhængigt af anvendelsen og granittypen anbefaler vi gentagen behandling med et imprægnerings middel specielt beregnet til natursten i intervaller på 1-2 år. Granitplader i lys tone bør behandles årligt. Granitplader i mørk tone med 1-2 års mellemrum.

Vedligeholdelse Granit – Sådan gør du