Hvad er Granit ?

Granit er en af verdens hårdeste stenarter, hvilket gør den meget anvendelig til køkkener og badeværelser. Granit er primært en sammensætning af tre forskellige mineraler: kvarts, feldspat og muscovit. Desuden indeholder granit ofte små mængder af amfibol og biotit.

Granit forekommer i flere tusinde farver, hvoraf de mest anvendte er i grå og sorte nuancer. Da granit er et naturprodukt, kan der naturligvis forekomme variationer fra det produkt, man ser i butikken til det, der leveres. Det betragter vi som en del af den naturlige charme ved at arbejde med et naturligt produkt, som er blevet forædlet af naturen gennem millioner af år.

Granit er populært som bordplader, især til køkkener og badeværelser, og leveres typisk i længder op til 320 cm, men muligvis på forespørgsel leveres i længere længder. I modsætning til andre materialer, såsom træ, kræver granit ikke vedligeholdelse. Dette skyldes, at granit er syrefast. Dog kan man friske granittens naturlige farver op ved at give den en stenolie.

Læs mere om granit under produkttyperne herunder.

Bemærk, at granit er et naturprodukt, og variation kan forekomme. Ligeledes kan farver ikke gengives 100% via computerskærmen, så kom ind i butikken og se granittens naturlige farvespil. Ønsker du en uddybning af, hvad granit er, anbefaler vi et besøg på den danske Wikipedia. – Den finder du her :

Bemærk: Granit brydes forskelligt rundt omkring i verden, og derfor kan man ikke forvente, at den er standard lagervare. Leveringstid kan forekomme.

Overflade og struktur

Granit kan leveres med fire forskellige overflader.

Mat overflade

Her fremstår granitten med en meget ru overflade, hvilket er meget populært i disse år. En ulempe ved denne overflade er dog, at den i nogen grad kan absorbere fedt og væske. Det sker, fordi en mat slibning åbner granittens overflade, og derfor bør man altid mætte en matslebet granitflade med stenolie.

Børstet / brændt overflade

Overfladen minder i denne form om en kløvet skiferplade og fremstår med en let ru flade. Dog kan granit ikke sammenlignes med skifer, da granit er et meget hårdere produkt. Igen er der tale om en overflade, som vinder meget frem i disse år. Ligesom den matte overflade bør den behandles med en stenolie.

Poleret overflade

Det er den helt traditionelle eller klassiske granittype, om man vil. Denne overflade absorberer ikke fedt og væske, da poleringen forsegler granittens overflade.

Patineret overflade

En mat overflade med masser af små huller, som giver en lækker struktur i pladen.

Fordele

  • Vask og kogeplader kan planlimes
  • Naturligt produkt, ingen to plader er ens
  • Syrefast
  • Tåler høje varmegrader

Ulemper

  • Leveres i begrænsede længder
  • Hårdt at arbejde på
  • Afhængig af overflade skal det behandles med stenolie
  • Mindre pæne samlinger

Vi forhandler granitplader i tykkelserne: 20 mm og 30 mm, men andre tykkelser kan skaffes.

Kig ind i butikken og se vores udstilling af bordplader – mange er udstillet med flotte og elegante vaske.

Viste du ? :

Granit har gennem alle tider haft en vigtig rolle som byggemateriale i Danmark, enten alene eller som fundament. I middelalderen blev granit benyttet til blandt andet kirkebyggeri, og så sent som i slutningen af 1800-tallet blev Viborg Domkirke genopført af granit, ligesom Christiansborg Slot, der i dag indeholder Folketinget. En af granittens stærke egenskaber er modstandsevnen over for forvitring, der er større end mange andre bjergarter. Da granit findes i forskellige farver, kan der skabes mange variationer og særlige virkninger i murværkets udseende.

Granit er ofte blevet anvendt som skulpturmateriale i Norden. Tænk på de romanske døbefonte og portaler, der i mange tilfælde har ornamenter og relieffer indhuggede. I dag skabes der ofte stærkt virkende kontraster i stenen ved at højglanspolere visse partier og lade andre stå mere ru.

Det bedste fra Danmark

Granit anvendes også som brosten og kantsten samt i knust form til fx anlægsarbejde, heriblandt skærver til jernbanespor. Granit til dette formål brydes på Bornholm, herunder den kendte Svaneke granit, der består af mineralerne alkalifeldspat (rød), kvarts (hvid, farveløs) og biotit, som danner sorte klumper. Håndstykket er ca. 7,5 cm højt.

Bonusinfo: Vidste du, at ordet “granit” kommer fra det italienske “granito,” hvilket betyder ‘kornet,’ af latin “granum,” der betyder ‘korn.’

Kom ind i vores butik og se de mange fantastiske granitmuligheder, der står til din rådighed ved ombygning eller nybygning. Der er noget for enhver smag.