Vedligeholdelse af komposit

Vedligeholdelse af komposit kræver den rigtige tilgang. Derfor er det vigtigt at sikre sig, hvad ens komposit kan tåle og ikke tåle. Men hvad er komposit endeligt? Komposit består af 93% natursten og resten af andre komponenter. Dette sikrer, at man opnår den helt rigtige farvetone og konsistens. Når en kompositplade tilskæres, sker det først i en passende størrelse, og efterfølgende bearbejdes kanter og overflade.

Vedligeholdelse af komposit

Kompositborde er modstandsdygtige, vandfaste og lette at vedligeholde, og med den rette vedligeholdelse holder de i flere årtier.

Til daglig rengøring af en kompositbordplade anbefales brug af en let fugtig mikrofiberklud, opvredet i varmt vand, og efter behov, enten et neutralt (pH 7), let basisk (pH 8-10) eller let surt/syreholdigt (pH 4-6) vaskemiddel. Rengøringsmidler, som er specielt beregnet til komposit, skal foretrækkes, og prøv at undgå meget sure/syreholdige vaskemidler, såsom produkter, der indeholder blegemidler. Komposits overflade er også følsom over for slibende materialer, hvorfor skurepulver, grydesvampe og lignende skal undgås.

Fjernelse af pletter

Kompositplader bør omhyggeligt beskyttes mod pletter. Undgå, at kemikalier og ætsende stoffer kommer på pladen. Er skaden sket, så er den bedste måde til undgåelse af pletter, øjeblikkelig at fjerne pletten, så den ikke når at tørre ind eller blive opsugt i stenen. Til rengøring er køkkenrulle, vand og vaskemiddel som udgangspunkt tilstrækkeligt.

Vedligeholdelse af komposit betyder også undgåelse af varmeskader og skrammer

Komposit er ikke fuldstændig varmefast, dvs., at materialet kun tåler varme kortvarigt, og at det kan revne, hvis det udsættes for termochok (pludselige temperaturudsving). Der kan efterlades en varmeskade på bordet, f.eks. spor efter en varm gryde. Dette skyldes, at den i kvartsstenen indgående harpiks smelter ved høj temperatur. Derfor anbefaler vi kraftigt at anvende bordskånere ved anbringelse af meget varme genstande på en kvartsbordplade. Selvom kvartssten er ganske modstandsdygtig over for skrammer, anbefales det dog altid at anvende et skæreunderlag.